The Alan Parson’s Project
Alan Parsonsve Eric Woolfson tarafından 1975 yılında kurulan İngiliz progresif rock grubudur. Grup 1975 ile 1987 yılları arasında aktif olmuştur.Elektronik çalgıları başarıyla kullanmış,bu konuda pek çok sanatçıya örnek olmuşlardır.Verdikleri eserler elektroniğin yanında senfonik öğeler de içermektedir.En çok başarı elde etmiş şarkıları balladları,enstrümental parçaları ve hareketli dans parçaları olmuştur.Albümlerinde kendilerini etkileyen sanat eserlerini veya toplumsal sorunları konu almışlardır.Parsons keyboard ve gitar çalıp backing vocals yapmıştır. Woolfson vokal ağırlıklı , şarkı sözü yazıp besteler yapmıştır.
Alan Parsons birçok önemli yapıtta ses mühendisliği yapmıştır. Bunlar aşağıda listelenmiş olup bazı sürprizleri de barındırmaktadır.
Alan Parsons’la beraber grubu kuran 2’ci önemli şahıs ise Eric Woolfson’dur. Woolfson APP’de beste yapmış ve şarkı sözü yazmış; aynı zamanda albümlerde güzel sesiyle vokaller de yapmıştır. En çok akla gelen şarkıları arasında Old and wise, Eye in the sky ,Ammonia Avenue Daysa re Numbers ve Don’t Answer Me sayılabilir. Alan Parsons’la 1974’te Abbey Studio’da tanışmıştır.
Şarkıları The Simpsons’ta ; Resmi Alman olimpiyat tema şarkısı olarak (Stereotomy’den Limelight) filmlerde (Donny Brasco’da What Goes Up ve Flubber’da Sirius ) seçilmiştir.
APP’den GAUDI albümünden sonra ayrıldıktan sonra POE,More tales of Mystery and Imagination ve The APP That never Was adlı 2 albüm çıkartmış ve toplam 5 müzikal sahnelemiştir.
2 Aralık 2009’da 64 yaşında yaşama veda etmiştir.
- Tales of Mystery and Imagination– 1976 Kavram: Yazar Edgar Allan Poe‘nun öykülerinden esinlenilerek üretilmiş bir albüm.
- I Robot– 1977 Kavram: Isaac Asimov‘un “Ben Robot” romanından esinlenilerek ortaya çıkarılan bir albüm.
- Pyramid– 1978 Kavram: Eski Mısır ve piramitler referans alınarak hazırlanmış bir albüm.
- Eve– 1979 Kavram: Konusu kadınlar olan bir albüm. Ön vokallerde kadınların yer aldığı tek Alan Parsons albümü.
- The Turn of a Friendly Card– 1980 Kavram: Kumar ile ilgili bir albüm. Yazar Philip K. Dick‘in The Game-Players of Titan romanından etkilenilmiş.
- Eye in the Sky– 1982 Kavram: Gözetim, kameralarla göz altında bulundurma ile ilgili bir albüm. Ayrıca yaşam ve evren‘i de sorgulamakta.
- Ammonia Avenue– 1984 Kavram: Toplumların endüstriyel ve bilimsel gelişmeleri yanlış veya eksik anlaması üzerine odaklanmış bir albüm.
- Vulture Culture– 1985 Kavram: Tüketim hastalığını, özellikle Amerikan popüler kültürünü eleştiren bir albüm.
- Stereotomy– 1985 Kavram: Şöhret ve talihin belirli kişiler, örneğin şarkıcılar veya aktörler üzerindeki etkilerini konu alan bir albüm.
- Gaudi– 1987 Kavram: Katalan mimar Antoni Gaudí‘nin yaşamı ve çalışmalarından ilham alınarak oluşturulmuş bir albüm.
Tales Of Mystery And Imagination albümünden:
- A Dream Within a Dream,
- The Raven
- (The System of) Doctor Tarr and Professor Fether
- I Robot albümünden:
- Some Other Time
- I Wouldn’t want to be like you
- I Robot
- Pyramid albümünden :
- Voyager
- What Goes Up
- The Eagle Will Rise Again
Eve albümünden:
- Secret Garden
- If i could change your mind
The turn of a friendly card albümünden:
- Time
- Games People Play
- The turn of a friendly card
- Eye in the sky albümünden:
- Sirius
- Eye in the sky
- Old and wise
Ammonia Avenue albümünden:
- Ammonia Avenue
- Vulture Culture albümünden :
- Let’s Talk About Me
- Separate Lives
- Days Are Numbered (The Traveller)
- Sooner Or Later
- Vulture Culture
Stereotomy albümünden
- Stereotomy
- Gaudi Albümünden:
- La Sgrada Familia
Kaynakça: Yazıdaki bilgiler temel olarak Vikipedia’dan alınmış Sezai Başar tarafından derlenmiştir.
6 Ocak 2013 tarihinde Prog Grupları, Rock & Prog, Yeni Başlayanlar İçin içinde yayınlandı ve Alan Parsons Project, diskografisi, seçmeler olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.